
 

 

 
 

  
 

 

 

 
 
  
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 

 
  
 

 
 

 

 
 
 
 

 
 

  

 
 

 

 

 

Housing Division Notice 
Date: February 18, 2004 HDN# 2004 - 69 

This applicable legislation/policy is to be implemented by the housing provider(s) under the following 
programs: 

Please note, if your program is not checked, this change is not applicable to your project. 

Federal Non-Profit Housing Program 

Private Non-Profit Housing Program 

Co-operative Non-Profit Housing Program 

Municipal Non-Profit Housing Program (Pre-1986) 

Local Housing Corporation 

Subject: CLASSIFYING AND REPORTING MAXIMUM RENT HOUSEHOLDS DURING  
THE 12 MONTH ELIGIBILITY PERIOD 

Background:  

The Social Housing Operational Advisory Committee has requested clarification on how Housing 
Providers are to report and classify Rent-Geared-To-Income (RGI) households that pay market rent 
during a 12 month RGI eligibility period. 

O. Reg. 298/01, s. 12 (4) states that “A household receiving rent-geared-to-income assistance ceases to 
be eligible for such assistance if, for a period of 12 consecutive months, the geared-to-income rent 
payable by it for the unit it occupies, as determined under section 47, is equivalent to the rent that would 
be payable for the unit by a household not receiving rent-geared-to-income assistance.” 

Section 12 of O. Reg. 298/01 spells out the grounds under which a household that has previously been 
found to be eligible for RGI, ceases to be eligible.  Under Subsection 4, a household ceases to eligible for 
RGI assistance after paying the maximum rent for any 12 month consecutive period.  Even though the 
household is paying the maximum rent during the 12 month period, the household is  still eligible for RGI  
assistance and would immediately receive a subsidy if it is required. 
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Procedure: 

In terms of financial reporting, a household paying the maximum rent must be classified and reported as a 
Market unit in all corporate records, even though the household still remains eligible to receive RGI 
assistance.  The income received from the household should be classified as Market revenue and 
recorded as a Market unit for access/target purposes.   

Market revenue is to be included in Line 205 (Market) on page 5 of the Annual Information Return for both 
Co-operative Non-Profit and Private Non-Profit Housing programs.  The household must also be identified 
as a “Market Unit” on the Unit Information page of the Annual Information Return for the duration in which 
market rent is charged and/or paid.  

If you have any questions or concerns regarding this Housing Division Notice, please contact the 
Financial Officer assigned to your portfolio. 

 Rebecca Clothier 661-5554 rclothie@london.ca
 Josh Browne 
 Tracy Prince 

661-5553 
661-5526 

jbrowne@london.ca
tprince@london.ca 

Action Required: 

Housing Providers shall follow the reporting and classification requirements when a rent-geared-to-
income household is at the maximum rent for twelve months as outlined in this Housing Division Notice 
and O.Reg. 298/01,s12(4) retroactive to the beginning of their current fiscal year.  

Louise Stevens 
Director of Municipal Housing 
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